понедељак, 16. септембар 2013.

U ČEMU SE RAZLIKUJU UMETNIK AMATER I UMETNIK PROFESIONALAC

Kao prvo, amater čeka inspiraciju, adekvatno raspoloženje, mlad mesec i kreativni naboj da bi počeo da stvara. Amater se stvaranjem bavio kao sa nekom vrstom hobija - samo odredjeno vreme dok postoji interesovanje i inspiracija.  Profesionalac svaki dan stvara, vežba i zagreva se dok ne oseti kreativni naboj i tada stvara svoja najbolja dela.

Drugo, amater se svojim kreativnim stvaranjem bavi samo do trenutka dok se ne pojavi nesto drugo, neki životni ili porodični problem koji treba rešiti. Profesionalac je naučio kako sebe i svoj rad da zaštiti od uticaja okoline.

Treće, profesonalac izuzetno teško menja svoju sferu interesovanja. Izleti i  eksperimentisanja su povremeni, ali isključivo u cilju postizanja što boljih rezultata. Ako slikar radi ulje na platnu kao pripremu verovatno će napraviti nekoliko crteža olovkom ili akvarela ili fotografija. Amater će se oprobati u različitim oblicima stvaranja dela i kao slikar, i kao vajar, i kao fotograf, i po malo sve, i pomalo ništa.

Takođe, postoji razlika i u stepenu vezivanja autora za svoje delo. Profesionalac, od trenutka kada je počeo da stvara svetan je da u jednom trenutku će morati da se odvoji od  svog dela i da ga prepusti sudu javnosti. Moraće da ga proda kako bi stvorio uslove za dalji radi i nova dela. Amater se od svog dela izuzetno tešo odvaja ugrađujući mu lični karakter.

Profesionalni umetnici osim što imaju potrebu da stvaraju, svesni su da moraju da poznaju tržište i kupce.  Sastavni deo njihovog stvaralaštva je  kreiranje sopstvenog imidža i reputacije, a sve to traje godinama. Od njihove pozicije u društvo, pozicije među galeristima, kritičarima, izdavačima, kao i kupcima ili čitaocima, zavisi i njihov materijalni status i mogućnost daljeg stvaranja. Izvori prihoda i materijlani uslovi u kojima žive i rade, kod umetnika amatera ne zavise od bavljenja umetničkim radom, već isključivo od profesije koja nema blage veze sa umetnošću. Sa druge strane,  se nadaju  da će se neko pojaviti, pasti sa Marsa i otkriti njihova genijalna dela.

Profesonalni umetnik je organizovan kao i preduzeće. Ima svoje radno vreme, radni prostor, dobavljače i kupce, redovnu komunikaciju i korespodenciju, prihode i rashode. Umesto službenih, ima studijska putovanja, obilaske galerija, muzeja i kolekcionara, ali i vreme za privatni i porodični život. 

Mnogi amateri imaju problem sa preteranim izučavanjem teorije, čitanjem, usavršavanjem, pohadjanjem kurseva i sl.  Profesionalac svoje vreme koristi za rad i stvaranje, svestan je da je to jedini način ka stvaranju novih dela.

 Za slikara amatera izuzetno je značajno pripadništvo udruženjima ili grupama umetnika, uzimanje učešća na zajedničim izložbama, humanitarnim aukcijama i slikarskim kolonijama. 

"Terasa", 2013.g. ulje na platnu,50x40 cm




















0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна