понедељак, 27. октобар 2014.

PREDLOG: LISABON, SINTRA, CASCAIS

Ako imate malo vremena, umerena očekivanja i nesto para u šteku predlažem obilazak Lisabona sa okolinom.
7 oktobarskih dana u Portugalu su bili mnogo više nego što smo supruga i ja očekivali. Avionski prevoz, spavanje sa doručkom u prosečnom hotelu, sunce, more, Težo, nekoliko muzeja i fantastičan Lisabon.


Nemojte ozbiljno shvatati štampane turističke vodiče koje možete nabaviti u našim knjižarama. Grad i okolina izgledaju mnogo bolje nego na starim, loše odštampanim fotografijama, cene i nisu tako niske jer su prikupljene 2009 i 2010, a od tada se dosta promenilo, neki tramvajske linije su promenile oznake, ali sve u svemu za osnovno snalaženje je dovoljno.

Centralnu zonu Lisabona obavezno obići peške (potrebne su ozbiljne kondicione pripreme za penjanja uz stepenice) i tramvajem 28, koristiti metro da se ne biste nepotrebno iscrpljivali. Stari delovi Lisabona Alfama i Belem, kao i novi moderni deo sa tržnim centrom Vasco da Gama, modernom arhitekturom, savremenim parkovima minimalističkom stilu. Ako budete fasovali kišni dan obidjite muzej Calouste Gulbenklain i Berardo kolekciju savremene umetnosti. Probati porugalske ovčije, kravlje i kozije sireve.



Izdvojite po jedan ceo dan za obilazak Sintre i Cascaisa. Najbrže je otići vozom – za 25 – 35 minuta. Za obizak Sintre potrebno je mnogo snage i volje da se sve obidje i vide nekoliko zamaka, letnjivaca, parkova. Važno – pronaći poslastičarnicu - obavezno probati nekoliko vrsta kolača – predlažem da bude mala, neugledna – što prljavija to bolje. Izaberete li neku fensi na trgu – odraće Vas. Ako imate vremena otići i do najzapadnije tačke Evrope  - Cabo da Roca. Cascais - turističko mesto na obali Atlaskog okeana - za odmor, laganu šetnju, plažu, šoping, odlični restorani i kafići (preporučujem da probate bakalar na portugalski način).






A na kraju i Beč, samo nekoliko sati...




0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна