среда, 31. мај 2017.

Kipar (Cyprus) - Ayia Napa maj 2017.

Manastir Ayia Napa
Kipar je treće ostrvo po veličini na  Mediteranu, vrlo bliz obala Turske, Libije i Sirije.


Do 1960 bila je kolonija Velike Britanije (i dalje se vozi levom stranom i svi su tačni, precizni i zna se red i pravila), a od 1974.  posle invazije Turske, ostrvo je podeljeno na južni i severni deo ((Turska Republika Severni Kipar). Turska invazija Kipra, pokrenuta 20. jula 1974, bio je turski vojni odgovor na državni udar na Kipru 1974. u kom je zbačen kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III, a na vlast postavljen Nikos Sampson. Državni udar na Kipru je naredila vojna hunta u Grčkoj, a izvršila ga Kiparska nacionalna garda. Turska je iskoristila taj državni udar kao izgovor za invaziju i okupaciju velikoga dela ostrva.
U julu 1974. turske snage su napale i zauzele 3% ostrva, pre prekida vatre. U međuvremenu je vojna hunta u Grčkoj oborena i zamenjena demokratskom vladom. U avgustu 1974. dalje tursko napredovanje je rezultovalo osvajanjem oko 40% ostrva. Linija razdvajanja nakon primirja avgusta 1974. postala je tampon zona Organizacije ujedinjenih nacija na Kipru i obično se naziva Zelenom linijom.
Više od četvrtine stanovništva Kipra je proterano iz okupiranog severnog dela ostrva, gde su Grci činili oko 80% stanovništva. Godinu dana kasnije, oko 60.000 kiparskih Turaka je pobeglo sa juga na sever ostrva. Turska invazija se okončala podelom Kipra duž Zelene linije koja i danas deli Kipar. Turska Republika Severni Kipar je 1983. proglasila nezavisnost, ali njenu nezavisnost priznaje jedino Turska.Jednodnevni izlet do Ayia Nape (prevoz od Laranake lokalnom autobuskom linijom - cena povratne karte je 7 evra po osobi, put je sa svim zaustavljanjima trajao oko 45 minuta).
Ayia Napa nekadašnje ribarsko selo, danas jedno od najpoznatijih  kiparskih letovališta. U maju (temperatura fantastičnih 30-tak stepeni) prepuno porodica sa malom decom - mahom iz Rusije, a u toku jula i avgusta, magnet za mlade od 18 - 30 godina širom sveta, sa 10-tak noćnih klubova, 80 barova...
 Plaža kod Victory Harbour (prepuno je turističkih brodića za izlete) duga, peščana, voda bistra i plitka (cena iznajmljivanja -dve ležaljke + suncobran = 7,5 evra - cena je bila ista i u Larnaki)


Manastir Ayia Napa0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна